HTML

Felkészülés a peak oilra

Figyelve a világ eseményeit lassan elérkezettnek tűnik az az idő, mikor az emberi élet gyökeresen megváltozhat. Átmenet fájdalmas lesz és a megszokott életvitelünk 180°-ban megváltozhat, ezért egy rövid útmutatással segítenék „túlélni” a nehéz időket. Használati útmutató saját személyemre és családomra szabott, ezért az igények változhatnak mindenki másnál. Fontos szerepet fog kapni az útmutatóban az energia termelés, főként a hő és villamos áram termelés. Erős technikai érdeklődésem is motivál ez ügyben, de fontosnak tartom bizonyos minimális civilizációs vívmányok megtartását. Ahogy mondja egy reklám „Ha áram van, minden van” , kivételesen nem marketing duma a rövid írás, ezért is fontos része a segédletemnek a villamos áram termelési lehetőségek kitárgyalása. Írásomban konkrét építési terveket fogok közölni, alkatrész leírással, tervekkel, beszerezhetőséggel, aktuális árakkal, stb. Élelmezéssel is egy nagy részt kívánok foglalkozni, részletesen kitárgyalva az elérhetőségeket, élelmiszerek fajtáit, fűszerek beszerezhetőségét, és nem legutolsó sorban pár receptet a nehéz időkre. Sok közhelyet fogok elpufogtatni, remélem lesz pár hasznavehető információ is…

Friss topikok

  • Furiae: @Idő Végső: Fú, gyerek, te nagyon nem fogtad, hogy BlackVoid segítő céllal írt... a cikk szerzőjév... (2022.01.09. 01:35) „Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet
  • Furiae: Olyan jó lenne hallani a fejleményeiről, tanulságairól így 10 év távlatából. Ha megengeded a tegez... (2022.01.07. 20:05) Minden kezdet nehéz
  • Berkes Klaudia: Sziasztok! A LED szalagoknál,amint nemrég vettem észrevettem valamit. A szalagok elég hosszúak, m... (2020.12.04. 14:23) LED-es világítástechnika I.
  • eXi: Hello, hogy, hogy nem napelemes akkutoltobol irom a szakdolgozatomat és biza éppen ilyen Dunasola... (2012.04.25. 21:18) Ha áram van, minden van II.
  • iható víz: Nekünk a fordított ozmózis elvén működő gép jött be ásványi anyag visszapótlóval. Igaz, többen mon... (2011.08.09. 16:02) Tiszta ivóvíz

Linkblog

„Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet

2009.02.13. 15:11 Felkészülés

 

„Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet rev1.0
 
 
            Következő bejegyzés a túléléshez szükséges élelmiszerkészlet összegyűjtésében, kiszámolásában, élelmiszer fajták kiválasztásában, mennyiségében segít, élelmiszerek fajtái és mennyisége a saját szokásaimat tükrözi. Minimális matekkal mindenki saját igényei szerint módosíthatja az általam közölt adatokat. Túlélő csomag 6 hónapos ellátásra lesz méretezve, 20% többlet ráhagyással, 6 fő részére. Többletet váratlan események és a bartelalap miatt érdemes hozzá számolni a csomaghoz. Bartel akkor nyer nagy teret, ha kellő „káosz” kezd el uralkodni az országban, és élelmiszer ellátási zavarok is fellépnek. Pénz és nemesfém hiába mobilis, nem ehető, ezért nagyobb értékű műszaki cikkeket (barkácsgépek, tartós használati tárgyak, informatikai cikkek, stb) jóval ár alatt tudunk majd megvásárolni bartelban. Tartsuk szemünket nyitva, fölös készletünket sok hasznos dologra be tudjuk majd váltani.
 
Kalória igény meghatározása 1 főre:
 
Az alapanyag csere kiszámítása:
 
Életkor
férfi
(év)
kcal/nap
kcal/nap
10-18
17,5 x testtömeg +651
12,2 x testtömeg +746
18-30
15,3 x testtömeg +679
14,7 x testtömeg +496
30-60
11,6 x testtömeg +879
8,7 x testtömeg +829
60 felett
13,5 x testtömeg +487
10,5 x testtömeg +596
 
            A táblázat segítségével meg tudjuk határozni az anyagcseréhez szükséges kalória mennyiséget, de ez érték csak az életben maradáshoz elég. Kalkulálnunk kell még a napi munkaigénnyel is, ezért az alap anyagcsere kalória igényét meg kell szorozni a második táblázat értékével. Minden személynek adott egy napi munkanormája, így kalkulálható egyéni módón a személyenkénti szorzó.
 
A felnőttek napi energiaszükségletét meghatározó átlagos faktor:
 
Szabadidős tevékenység
Könnyű
Mérsékelt
Nehéz
fizikai munka
férfi
férfi
férfi
Nem aktív
1,4
1,4
1,6
1,5
1,7
1,5
Mérsékelten aktív
1,5
1,5
1,7
1,6
1,8
1,6
Igen aktív
1,6
1,6
1,8
1,7
1,9
1,7
 
Napi kalóriaigény kiszámítása:
 
Napi kalóriaigény = a x b
 
            a.         alap anyagcsere
               b.         fizikai aktivitás faktorszáma
           
6 hónapra vetített kalória igény tartalékokkal 6 fő részére:
 
            Elsőnek bemutatom 1 főre a számolást, hogy érthető legyen, majd kiszámolom 6 hónapra 6 főre az összes kalóriaigényt. Tartalékképzés további 20% jelent, ezt külön fogom kezelni. Családomban 6 fő van, elsőnek az édesanyám napi kalória igényét számolom ki:
            60 év körüli nő, 60kg testsúllyal, mérsékelt munkával, mérsékelten aktív szabad idővel. Kalória igény= (10,5 × 60kg + 596) × 1,6 = 1961,6kcal/nap
 
Összesen 1 napra 6 főnél (többi személy kora, súlya nem publikus) 15628,2kcal/nap. 6 hónapra vetítve szándékosan 31 napos hónapokkal számolva 2.906.845,2kcal. Tegyük fel, hogy várandós lesz az egyik családtag (3 férfi, 3 nő felállás), ezért a kalória igény növekszik. Magzat kalória igénye nem számolható, ezért 3 millió kcal igényt számolok előirányzott élelmiszerben. Tartalékképzéssel összesen 3,6 millió kcal kell elraktározni. Most hogy már számszerűsítettük az élelmiszer igényeket, tovább léphetünk az élelmiszerek kiválasztására.
 
Mit rakjunk a túlélő készletbe:
 
            Első dolog, amit meg kell határozni, hogy az alapélelmiszerek milyen arányban legyenek jelen az étkezésben. Több táplálékpiramis is megtalálható a neten, sajátomat kicsit átfabrikáltam, mert a „vital” életmód szép és jó, de ha ezt követném, 10kg tűzifát se tudnék felaprítani...
Lássuk miből áll az én táplálék piramisom:
 
  •  15% fehérje, ennek 75% állati fehérje, maradék 25% növényi fehérje.
  •  35% zsír (kiesnek a transzzsírsavak, margarin jó lesz gépzsírnak :) ), 60% növényi eredetű (napraforgó-, tökmag-, olívaolaj), 40% állati eredetű (disznó, liba, kacsa, vaj),
  •  végül 50% szénhidrát (gabona félék, hüvelyesek, gyümölcsök, stb.)
 
Táplálékpiramisból és az összkalória igényből jól számolható miből mennyi kell, jelen cikk a szénhidrátok témakörével foglalkozik csak, további 2-3 bejegyzés tárgyalja ki a fennmaradó élelmiszerek mennyiségét és fajtáját.
 
Szénhidrátok:
 
            Magyar emberkénél a kenyér az egyik alapélelmiszer, ezért kiemelten fontos tétel a liszt. Szénhidrát igény 25%-át liszttel fedezném, amely saját kenyérsütésre kell, maradék 25% szénhidrát cukor, árpa, köles, rizs (főleg barna rizs), tésztafélék, kukorica, sárgaborsó, csicseri borsó, lencse, bab, krumpli, borsó, aszalt gyümölcsök, csokoládé, kakaó, stb. Jól látszik, hogy több átfedés van a szénhidrátok és növényi fehérjék között. Felsorolt élelmiszerek mindegyike jól tárolható és tartós, ezért jól illeszkedik a raktárkészletünkbe. Időszakos szénhidrátokat (gyümölcsök) akár bartelezve kötelező fogyasztani, élő étel nélkül hosszú távon megbetegszünk, rosszul teljesítünk. Minden adandó alkalmat ragadjunk meg, ha friss zöldség/gyümölcsforrást találunk, bartel pontosan erre a célra van.
            6 hónap 6 fő alapigénye 3 millió kcal, ennek a fele 1,5 millió kcal szénhidrát, következő sorokban kiszámolom a pontos mennyiségeket kg vetítve, kalóriaarány szerint.
 
Tételesen felsorolva a mennyiségek:
 
 
700.000 kcal búza lisztel számolva (fele teljes kiőrlésű, fele félbarna finomliszt), 190 kg-ra lenne szükségünk (kb. 1kg liszt 3700 kcal). Természetesen a boltban nem lehet venni ilyen kiszerelésben, ezért 95kg (felkerekítve) teljes kiőrlésű, 95kg félbarna lisztet kell vásárolni. Nagyobb tételben létezik 1, 10, 20, 50, 100kg kiszerelés is. Lehet legózni, hogyan jön ki a 190 kg. Zsizsik elleni védekezés egyik módja, hogy vákuumcsomagolás alatt van az összes liszt. Érdemes mindent jó alaposan becsomagolni(vákuum fóliázni). *
 
 
100.000 kcal cukor esetén (4000 kcal/kg) 25kg jön ki. Természetesen nem enni kell a cukrot, de befőzéshez, lekvárkészítéshez alap a cukor. Cukor korlátlan ideig eláll, ezért csak a rágcsálóktól kell megvédeni. Cukor jó tartósítószer pl gyümölcsök, lekvárok esetén. Magam is megtanultam a lekvárfőzés tudományát. Véleményem az, hogy városlakók számára is egy járható alternatíva, hogy a piacon megvett sárgabarackot, szamócát, málnát,stb maguk főzik be. Pl a házi szamóca lekvár(földi eper) nagy kedvence a családnak. Palacsintába, vagy süteményekre nagyon finom. Állaga teljesen más, mint a bolti verzió, nem szamóca ízű zselatin...

 
100.000 kcal tésztafélével (3600 kcal/kg) számolva 28kg száraztészta szükséges. Spagetti, penne, tarhonya, mindenki saját ízlése szerint válasszon. Ahogy Blackvoid is írta tojás nélküli tészták tovább elállnak, azonban ha FIFO-s készletünk van, tarthatunk tojásos tésztaféléket is. Saját tapasztalatom az, hogy durungtészták jobbak főzésre, de pl vasárnapi húsleves csigatésztája csak tojásosból van. Mindenki maga mérlegelje mi a jó neki.*
 
100.000 kcal rizs (3600 kcal/kg) számolva 28kg-nak felel meg. Részemről 14kg barna, 14kg jázmin rizs lesz elrakva. Felvetődött a molyosodás barna rizsnél. Véleményem szerin vákuumcsomagolással meggátolhatjuk az elszaporodásukat. Tudni kell, hogy a barna rizs nem fő meg olyan könnyen, érdemes 1-2 órára beáztatni. Ha valaki úgy érzi, hogy a rizskészletét növelni akarja, más szénhidrát források kárára, nyugodtan tegye. Kiszámolt készletemben is több lesz a rizs aránya. *
 
50.000 kcal köles (3500kcal/kg) számolva 15kg-nak felel meg. Szokatlan lehet az étrendben, de feloldja az egyhangú szénhidrát táplálkozás, magas tápértéke miatt jól kiegészíti a készletünket. *
 
75.000 kcal árpa (3500kcal/kg) számolva 22kg-nak felel meg. Magas vitamin tartalma kihagyhatatlan táplálék, pl. sólet, székely káposzta elképzelhetetlen nélküle. *
 
125.000 kcal rozsliszt (3500kcal/kg) számolva 36kg-nak felel meg. Lisztjavítónak, vagy tisztán rozskenyérnek kiváló. Fantázia szab határt, mire lehet még használni. *
 
25.000 kcal szénhidrát tartalmú kukorica (1kg kukorica 1/5 szénhidrát) 35kg-nak felel meg. Konzervként, vagy szárított szemes formában, esetleg daraként/lisztként is elrakható. 25.000 kcal nem a kukorica teljes tápértékét jelenti, csak a szénhidrát tartalmának tápértékét. Természetesen jóval magasabb a valós tápértéke, 35kg kukorica 122.500 kcal tápértékkel rendelkezik. *
 
25.000 kcal szénhidrát tartalmú sárgaborsó (1kg sárgaborsó 1/2 szénhidrát) 15kg-nak felel meg. Szárítottan szemesként, vagy lisztként is kapható. Indiai vegetáriánus ételek egyik alappillére, de kitűnő krémleves is készülhet belőle. *
 
50.000 kcal szénhidrát tartalmú krumpli (1kg krumpli 2/9 része szénhidrát) 65kg-nak felel meg. Nem kell bemutatnom a krumplit, mindenki ismeri. Eltarthatóság korlátozott, lehetőleg minél később szerezzük be, fél év után a minősége nagyon leromlik.
 
25.000 kcal szénhidrát tartalmú lencse (1kg lencse 1/2 része szénhidrát) 15kg-nak felel meg. Nagyon finom és tápláló, jog nélkül mellőzzük az étrendünkből. Részben az indiai konyha hatása miatt kedveltem meg. *      
 
25.000 kcal szénhidrát tartalmú csicseri borsó (1kg csicseri borsó 1/2 része szénhidrát) 15kg-nak felel meg. Életem top 3 gasztronómiai élményei közt van egy csicseriborsós étel. Magyar közönség nem ismeri, vegetáriánus ételek egyik alappillére a lencsével és a sárgaborsóval egyetemben. *
 
25.000 kcal szénhidrát tartalmú szárazbab (1kg száraz bab 1/2 része szénhidrát) 15kg-nak felel meg. Szénhidrát tartalmán kívül sok fehérje is megtalálható benne, igaz gázosít, de sóletként... *
 
10.000 kcal szénhidrát tartalmú zöldborsó (1kg zöldborsó kb. 15% szénhidrátot tartalmaz) 15kg-nak felel meg. Lehetőleg frissen szerezzük be, vagy fagyasztott formában rakjuk el. Főzelékeknek, leveseknek kitűnő. *
 
15.000 kcal befőtt, (1kg befőtt 1/4 része szénhidrát) 18kg-nak felel meg. Mindenki ízléséhez válasszon gyümölcsfajtát. Saját részünkről házi őszi, cseresznyebefőttek alap készítmények. *
 
50.000kcal csokoládé (1kg csokoládé fele szénhidrát) 18kg-nak felel meg. Vegyesen lehet tej és keserű, ízesített, különleges csoki, kinek mi az ízlése. Külön figyelmet kap a csokoládé, mert kiváló bartelalapanyag. Minden korban külön értéke volt, háborúkban külön kiemelt fejadagok voltak. *
 
 
* 1 évig eltartható, ezért a vásárlást jól kell időzíteni, FIFO-s forgó rendszerben érdemes az élelmiszert tárolni.
 
Élelmiszerek raktározása:
 
         Élelmiszerkészletünk megvásárlása/termelése egy dolog, azonban szakszerű tárolás nélkül nagy károkat szenvedhetünk. Ránk romolhat, vagy megdézsmálják a kártevők. Ezért röviden leírnám miben és milyen kiszerelésben érdemes tárolni az alapvető élelmiszereket.
            Összes gabonaféle, hüvelyes, más őrleményeket célszerű ésszerű 1-2kg-os porciókra szedni. Logikusan, amiből nagyobb mennyiség fogy alkalmanként, nagyobb 5-10 kg-os kiszerelésbe érdemes csomagolni (pl. lisztfélék). Csomagolás egyik alapfeltétele, hogy ne érje víz a beltartalmat, légmentesen záródjon, és ne kapjon fényt az élelmiszer. Erre a célra legjobb választás a vákuumos zacskózás. Zacskókat jól záródó fém/műanyag dobozba, illetve hordóba csomagolhatjuk. Pl. lisztféléknél a hordó célszerű a méret, csokoládénál a fém/műanyag doboz. Mennyiségek adják a szükséges tároló edények nagyságát. Vákuumcsomagolás egyik előnye, hogy megnöveli az élelmiszer tartósságát, és a beltartalom jobban megőrződik. Összes élelmiszert lehetőleg jól szellőző, sötét, száraz hűvös helyre érdemes rakni. Régi pincék nem véletlenül lettek úgy kialakítva. Érdemes megemlíteni, hogy milyen módszerrel töltsük fel és használjuk a készleteinket. Véleményem szerint a FIFO rendszert érdemes használni( first-in, first-out), így a legrégebbi élelmiszer kerül előre, legfrisebb élelmiszer hátra. Készletünket akár holnaptól is elkezdhetjük, ennek szellemében ezáltal a napi szükségleteknek megfelelően folyamatosan használjuk és pótoljuk a raktárunkat, miközben nem romlik ránk az élelmiszer.

            Szénhidrátok kiválasztásával-raktározásával megoldottuk a probléma felét. Következő „éltető étel” cikk folytatja a kiválasztást, és a mennyiségek kiszámolását. Külön cikket fog kapni a bartelkészletünk, mert nem mindig célszerű lisztel fizetni egy plazma TV-ért :), külön misét ér a csokoládé, kávé, cigaretta, alkohol négyszög. Raktárkészletet leíró cikksorozat vége nagy valószínűséggel ez lesz.
 
            Mindenkinek jó vásárlást és gyűjtögetést kívánok! 
 
 
           
           
 

 

 

23 komment

Címkék: élelmiszer kalória szénhidrát tartalék

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilagunknakvege.blog.hu/api/trackback/id/tr29941143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlackVoid 2009.02.15. 23:14:46

Szamos problemat latok a listaval.
- A liszt nem all el hosszu ideig, egesz gabonaszemekre van szukseg.
- A barna rizsben tapasztalatom szerint mindig van kartevo moly. A hantolt rizsben meg nem talalkoztam vele. Emiatt nem jo a barna vagy mas hantolatlan rizs - hacsak nem olod ki a kartevoket belole.
- Csicseri borso - szerintem ez draga, emiatt kihagynam.
- Teszta- durumbuzas, tojasmenteset kell venni, a tojasos nem all el olyan sokaig.
- Olaj es zsir megavasodik, nem jo.
- Krumpli nem jo, radrohad


Az en javaslatom ennek megfeleloen:
- Rizs, lencse, bab, sargaborso, koles, durum teszta - alapkaloria
- konzervek: huskonzervek (loncshus), keszetelek, halkonzerv
- uvegben tartositott: gomba, virsli, borso, kukorica, paradicsom, zoldbab, lecso, befottek, lekvar, stb. Amit lehet uvegben kell venni es nem konzervben, mert az uveg ujrahasznosithato. Befottet / lekvart magunk is rakhatunk el, nem art megtanulni. Nem nehez!
- Aszkorbinsav, D-Vitamin - szinten erdemes betarazni legalabb ebbol a kettobol.
- Cukor - olcso es korlatlan ideig elall, nyugodtan lehet venni barmennyit. Tartositashoz nelkulozhetetlen.
- So - olcso es korlatlan ideig elall, nyugodtan lehet venni barmennyit. Tartositashoz nelkulozhetetlen.
- Alkohol: az alkoholos italak korlatlan ideig elallnak. Nemcsak ivasra hasznalhato, hanem fertotlenito, fajdalomcsillapito, sot esetleg uzemanyag.
- Szaritott elelmiszer: aszalt gyumolcsok, ketszersult, keksz, ropi
- Kave, tea, kakao!

Ez veszkonyha, a tulelesre megy ra, tehat alapvetoen a kaloriabol es a feherjebol kell betarazni, ennek legolcsobb modja a rizs, a szarazbab es a cukor. Ez tulelo etrend alapja. A tobbi mind luxus.

BlackVoid 2009.02.15. 23:40:01

Kimaradt:
Ne felejts el mindezek melle egy kuktat es valamit amivel fozni lehet akkor is ha nincs gaz.

Felkészülés 2009.02.16. 15:03:42

Számos felvetésed jogos:) Hozzáteszem még nem dolgoztam ki teljesen a saját élelmiszer bázisom teljes vertikumát és pontos leírását. Elsőnek a szénhidrát készletet akarom alaposan körbe járni, 90% adok hogy több revíziót fog megélni ez a cikk is. Ma pl beta-ből a rev1.0 lép a bejegyzés reagálva számos felvetésedre.

Felkészülés 2009.02.16. 15:12:56

@BlackVoid: "ennek legolcsobb modja a rizs, a szarazbab es a cukor. Ez tulelo etrend alapja. A tobbi mind luxus." Nos, lehet hogy én vagyok válogatós, de ilyen alapbázistól 1 hét után életkedvem se lenne. Vallom hogy a változatos forrásból készített ételek javítják a hangulatot, közérzetet. 1 hét rizsevés után marhára megutálnám hogy rizs-rizzsel, köretnek és főételnek rizs, és a nap végén megint egy kis rizs. Érzed azért hogy ez nem működik fél évig... Külön cikk fog foglalkozni a főzéssel, eddigi legjobb megoldás szerintem 30-40 liter denszesz kannában + denszeszes főzőlap, természetesen kuktával. Elég nagy a téma, van még mit összeszedni :)

JI · http://jalso.com 2009.02.17. 10:11:52

Jo a cikk, viszont orulnek ha konkretan megirnad milyen markaju termekben tarolod az elelmiszert, milyen hordokban, konkretan peldaul gozom sincs hogy tortenik a vakumos zacskozas, vannak -e specialisan erre kialakitott zacskok, vagy barkacsolni kell? Jo lenne par fenykep is :)

Ugy erzem viszont, hogy ennek az egesz vesztartalekkepzesnek az lenne szamomra a gyenge pontja, hogy folyamatosan kellene a raktarrol fogyasztani, s a hianyt folyamatosan potolni, hogy mindig meglegyen a fel evi elelmiszer tartalek. Nem olyan egyszeru ez. Az ember nem csak tesztan el, meg borson es rizsen. Az evnek nagy reszeben van friss zoldseg, hus, gyumolcs, es ez ido alatt a raktarkeszletben all az aru, csokken az elettartama. Vilagos, hogy kozeledik a "vég", de nem tudni, hogy ket het mulva, vagy 1 ev mulva ut be a krach, nem szivesen dobna ki az ember a megromlott etelt.

Jalos 2009.02.17. 13:25:28

Szia.

Jó hogy megirtad ezeket, én is gondolkodom már egy ideje ilyeneken (habár én egyenlőre csak 1 hóbapot tűztem ki, míg JIT raktárazás miatti problémákra valamilyen szükségmegoldás nem születik, de innen felfele könnyen lehet bővíteni.)
Engem leginkább a vákumcsomagolás érdekelne (konkrét termék, ár).
Másik észrevételem az eltarthatóság: szerintem ebbe a témába kell mélyebben belemenni, mert a megjegyzésed szerinti *1 évig eltartható valószinűleg nem igaz, azt csak a jelenlegi élelmiszergyártási követelmények miatt irják rá, és persze a legrosszabb feltételek esetére van méretezve) - és úgy hogy az élvezeti értéke ne csökkenjen (ami egy válság esetén kevésbé érdekes). Konkrétan: durum tészta szerintem kb. korlétlan (>10 év). Lekvár korlátlan, méz korlétlan, és gyanítom hogy egy fontos anyag, a csokoládé is elég sokáig el tudna állni (megfelelő minőségű). Ami leginkébb érdekelne hogy milyen olajat meddig lehet eltartani.
Főzés: nálunk most fog egy kerti kemence/bográcsozó megépülni az ikerház két családjának, ha akkora a válság akkor ez megteszi (még kenyérsütésre is).
Szóval csak így tovább.

Jalos 2009.02.17. 13:29:08

Info: 1-2 hónapja vettem Spar-ban C vitamint, SPAR márkás tabbletta formában. Az ára 3000Ft/kg alatti volt. (Tudom hogy ez több mint a tiszta aszkorbinsav, viszont a rendes tabblettás kiszerelések között eléggé jó ár).

Felkészülés 2009.02.17. 16:23:42

@JI: Ez még csak a bevezető, minden le lesz írva :) Jelenleg a raktárkészlet helyét kell megtalálnom, mert havi szinten 10-20e tudok ráfordítani, és nincs elég helyem. Természetesen vásárlásnál segítek a márkákban, egy dolog biztos, hogy magyar termékeket fogom előnybe részesíteni.
Vákuumcsomagolást nem kell túlmisztifikálni, síma PE zacsi +vákuumszívó-vágó gép. Régen lehetett kapni 2-3E forintért, régi időkből maradt meg nekem is egy.
Sok sok dolog kimaradt, ezért a többi részben fogom ezt pótolni. Azonban az időm mostanság nagyon kevés, le kell államvizsgáznom, addig megvár a mad max :)

JI · http://jalso.com 2009.02.17. 18:55:05

ok, bent vagy az rss olvasomban, varom az uj cikkeket. sok sikert a vizsgahoz.:)

BlackVoid 2009.02.19. 07:51:18

"1 hét rizsevés után marhára megutálnám hogy rizs-rizzsel, köretnek és főételnek rizs, és a nap végén megint egy kis rizs. Érzed azért hogy ez nem működik fél évig..."

Siman mukodik, ha az alternativa az ehenhalas. Egyebkent jogos, a szarazteszta is korlatlan ideig elall, jo alternativa.
A vesztartalekot mindenki kepezze sajat preferenciaja szerint, en ugy csinalom, hogy minden napra jusson valami extra: hus, lekvar, befott, stb.
En speciel nem fogyasztok a betarazott keszletbol, elall az a helyen evekig. Eredeti csomagolasban van nalam muanyag hordoban.

Olaj: nem all el csak egy evig, utana megavasodik, felejtsd el.

Jalos 2009.02.19. 08:45:32

Igen, tudom hogy alapesetben az olaj nem jó, azért érdekelne hogy van-e bármilyen alternatíva.
Mondjuk az avasodásról: akkor mi a helyzet az olajoshallal? Abban is olaj van.

Hol lehet ma Mo.-n tejkozervet vagy csokoládékonzervet kapni? Annak idején katonaság alatt kaptunk csokikonzervet, ami elvileg igen sokáig eláll (mondjuk nem volt valami finom).

Viszont ott kaptunk 20 éves rakottkáposztakonzervet is, ami nem igen volt élvezhető (nagyon sós volt), de gyanítom hogy ha azon múlna, akkor jobb lenne mint a semmi.

Gombi 2009.04.12. 10:39:19

Én a kókusz olajról olvastam, hogy nem avasodik, de ez itt kint az USA-ban is elég drága. A csokoládé jó ötlet, bár a legtöbb elég vacakul néz ki mondjuk 3 év után. Ami édes és a "végtelenségig" (több mint 30 év) lehet tárolni, az a cukor, a szirupok és a méz. A méz kikristályosodik egy idő után de vizfürdőben felolvasztható. Édesitőszerként kenyérbe kiváló, ahogy vész esetén sebre is rakható (véd a seben keresztüli kiszáradástól és megvéd mindenféle csúnya mikrobától). Ha nem tervezed a készleted folyamatos felújitását, akkor főleg ilyen "örök" dolgokat pakolj el. A konzervek (beleértve a halkonzervet és a sűritett tejet is) és a liszt nem tarthatók el valami sokáig, a búza viszont igen, a probléma, hogy azt meg meg kell tudni őrölni, amihez kell egy megfelelő eszköz. A mozsár persze működik, feltéve ha borzasztó sok ideje és energiája van az embernek, de erre a célra jobb a kézi malom amit nem tudom, hogy lehet-e kapni Magyarországon (az USA-ban ezek 150 és 500 dollár között mozog az áruk ami nem kis pénz). Általában a hosszú időre eltett tartalékokat zacskózzák, méghozzá úgy, hogy oxigén abszorber zacskót dobnak még be a kaja mellé. Ez kiöl nagyjából mindent és komoly mértékben meghosszabbitja az eltarthatóságot. Cserébe ezt a búzát/riszt/kukoricát/babot stb nem lehet csiráztatni, mert a túl alacsony oxigén szint megöli a növényi embriót is. Az abszorber egyébként azt hiszem vmi durva vaspor (ez nem szilikagél ami a nedvesség ellen van!) ami rozsdává oxidálódik. Egyszerű és olcsó :). Magyarországi beszerezhetőségről sajnos nincs infóm :(.
Amit még igy el lehet tenni azok a száritott zöldségek és gyümölcsök. Pl az alma vagy a banán leszeletelve jól száritható (ha nincs száritó-herkentyű otthon, akkor szilikagéllel is lehet amit újra lehet hasznositani sütéssel) és oxigén abszorbenssel elrakva jók tiz évig vagy tovább. Ugyanez vonatkozik a hagymára és a répára is.
Az amerikaiak egy jó része szeret előre felkészülni mindenféle tragédiára, vannak persze teljesen őrültek és vannak csak simán óvatos emberek is. A lényeg, hogy elég komoly internetes "irodalom" alakult ki a témában. Javaslom nézegetni a mormon egyház honlapját ezzel kapcsolatban (www.providentliving.org/content/list/0,11664,7448-1,00.html). Náluk egyházi utasitás szerint a hivők kötelesek folyamatosan fenntartani egy 3-12 hónapra elegendő családi étel-tartalékot. Ehhez az egyházuk persze segitséget ad nekik, pl úgy hallottam rendszeres oktatásokat csinálnak ahol azt tanitják, hogyan lehet elrakott élelmiszerekből főzni (nem magától értetődik a dolog, pl nekem új volt, hogy a babot szódabikarbónás vizben kell áztatni - főleg ezért is tárolnak szódabikarbonát). Általában véve azt hiszem jó ötlet, ha az ember azt eszi amit eltárolt, mert ha és amikor tényleg rászorul arra, hogy csak a tartalékokból ehet, nagyon kellemetlen olyankor elkezdeni megtanulni mit hogy kell elkésziteni és hozzászokni az "uncsikajához". Érdekes és elég sok információt és linket találtam a www.survivalblog.com-on is. (Tetemes része az itt található információknak persze használhatatlan egy magyarnak, pl nyilván nem fog az átlag pesti polgár a lakásába betárazni pár gépkarabélyt néhányszor tizezer lőszerrel, illetve nehéz Magyarországon olyan menedéket épiteni/találni ami minimum 50 km-re van a legközelebbi településtől.)
Amit érdemes lehet még begyűjteni az könyvek és eszközök illetve szakértelem a használatukhoz. Pl. ha "üt az óra", nagyon gyorsan kifogynak az emberek az egyszerűbb gyógyszerekből is és "gazdag" lesz az aki tud aszpirint vagy gyógynövény kivonatokat előállitani otthon.

Gombi 2009.04.12. 10:43:39

Még egy megjegyzés az oxigén abszorberrel kapcsolatban: csak teljesen száraz dolgokkal szabad használni, különben botulizmus mérgezést lehet kapni az igy "tartósitott" élelmiszertől.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.06.04. 22:38:41

na, nem elég, hogy nem tudok aszpirint csinálni meg ahogy a amcsi blogon olvasom szeptemberben új hullámos válság lesz, de most már a baciktól is parázok. www.mebih.gov.hu/index.php/hu/fogyasztoknak/89-botulizmus-es-disznovagas.pdf

jópofa ez a peak oil.

egyébként persze szuperek a hozzászólások. a hangok is mondták már, hogy nem vagyok egyedül, és tényleg.

bring 2012.01.11. 17:26:16

Nagyon jó kis blog!

Teljesen ledöbbentem, hogy te már 2009-ben foglalkoztál ezzel a témával, pedig csak MOST kezd igazán aktuálissá válni!
És a környezetemben még mindig azt tapasztalom, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs, mi előtt állunk, teljesen fogalmatlanok; azt hiszik, velük ilyesmi nem történhet meg!
Azt hiszem ajánlani fogom a blogodat olvasásra.

knife1 2012.09.18. 18:09:53

Sziasztok!

Magam is "túlélő mániás" vagyok, így nagyon tetszik a blog, ha megengeditek én is hozzáteszek pár dolgot később, de ez nem rövid téma. Nagyon jó az energiaszükségleten alapuló megközelítés.
Sajnos, ha valaki minden helyzetre fel akar készülni, nagy készleteket és előkészítést igényel. A többit később, még egyszer gratulálok.
(Nem kekeckedésből mondom, de nem bartel, hanem barter.)

Cuba-Libre 2012.09.26. 21:04:12

@Gombi: Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a botulizmus mérgezést a botulinum toxin okozza, ami mint a legtöbb bakteriális toxin semlegesíthető hőkezeléssel. Ergo a szárazbabot és a rizst is megfogod főzni. Hol lehet egyébként ilyen oxigén abszorbens tasakokat kapni?

knife1 2012.10.05. 12:30:42

www.lds.org/topics/food-storage/longer-term-food-supply?lang=eng#2

Olvassátok el (köszönet Gombinak), tényleg jó oldal (bár én nem vagyok vallásos), az anyag nagyon gyakorlatias.

Lackó555 2014.03.15. 19:56:36

Lessz következő rész : Jó az irás !

Lackó555 2014.03.15. 19:57:52

Lessz következő rész ? Jó az irás !

Idő Végső 2015.01.18. 18:00:20

@BlackVoid: te aztán olyan vagfy aki mindenben a roszat látja és egy kötekedő szaros kis nyomorék! anyáddal kötekedj azt huzz innen a retkes picsába te szánalmas veréb! tipikus köcsög magyar mentalitásod nem ide illő huzz kötekedj a zsidó haverjaidhoz te köcsög

Furiae 2022.01.09. 01:35:14

@Idő Végső: Fú, gyerek, te nagyon nem fogtad, hogy BlackVoid segítő céllal írt... a cikk szerzőjével, Felkészüléssel ellentétben, aki még köszönetet is mondott BlackVoidnak a segítségért.
süti beállítások módosítása