HTML

Felkészülés a peak oilra

Figyelve a világ eseményeit lassan elérkezettnek tűnik az az idő, mikor az emberi élet gyökeresen megváltozhat. Átmenet fájdalmas lesz és a megszokott életvitelünk 180°-ban megváltozhat, ezért egy rövid útmutatással segítenék „túlélni” a nehéz időket. Használati útmutató saját személyemre és családomra szabott, ezért az igények változhatnak mindenki másnál. Fontos szerepet fog kapni az útmutatóban az energia termelés, főként a hő és villamos áram termelés. Erős technikai érdeklődésem is motivál ez ügyben, de fontosnak tartom bizonyos minimális civilizációs vívmányok megtartását. Ahogy mondja egy reklám „Ha áram van, minden van” , kivételesen nem marketing duma a rövid írás, ezért is fontos része a segédletemnek a villamos áram termelési lehetőségek kitárgyalása. Írásomban konkrét építési terveket fogok közölni, alkatrész leírással, tervekkel, beszerezhetőséggel, aktuális árakkal, stb. Élelmezéssel is egy nagy részt kívánok foglalkozni, részletesen kitárgyalva az elérhetőségeket, élelmiszerek fajtáit, fűszerek beszerezhetőségét, és nem legutolsó sorban pár receptet a nehéz időkre. Sok közhelyet fogok elpufogtatni, remélem lesz pár hasznavehető információ is…

Friss topikok

  • Furiae: @Idő Végső: Fú, gyerek, te nagyon nem fogtad, hogy BlackVoid segítő céllal írt... a cikk szerzőjév... (2022.01.09. 01:35) „Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet
  • Furiae: Olyan jó lenne hallani a fejleményeiről, tanulságairól így 10 év távlatából. Ha megengeded a tegez... (2022.01.07. 20:05) Minden kezdet nehéz
  • Berkes Klaudia: Sziasztok! A LED szalagoknál,amint nemrég vettem észrevettem valamit. A szalagok elég hosszúak, m... (2020.12.04. 14:23) LED-es világítástechnika I.
  • eXi: Hello, hogy, hogy nem napelemes akkutoltobol irom a szakdolgozatomat és biza éppen ilyen Dunasola... (2012.04.25. 21:18) Ha áram van, minden van II.
  • iható víz: Nekünk a fordított ozmózis elvén működő gép jött be ásványi anyag visszapótlóval. Igaz, többen mon... (2011.08.09. 16:02) Tiszta ivóvíz

Linkblog

Ha áram van, minden van II.

2008.10.04. 21:07 Felkészülés

 

Régen írtam, csúnya dolog tőlem…  Óriási érdeklődést nem tudtam kielégíteni, de most pótlom a hiányosságot  :) . Téma nem lett hanyagolva, szó szerint nyakig bele merültem minden téren a témába. Munkahely keresés tekintetében is jó irányba mozdultam, mert sikerült elhelyezkednem egy  alternatív energiákkal foglalkozó cégnél. Lehető legközelebb kerültem a „tűzhöz”, kapcsolati tőkém szépen gyarapodni fog ennek hatására.

 

Villamos áram termelés napelemekkel:

Régebbi írásomban fejtegettem a témát, hogy városlakóként, milyen lehetőségeim vannak az alternatív energia termelésre. Esetemben csak a szél és napenergia jöhet szóba(napenergia mindenkinél), ezért végignéztem a lehetőségeimet, hogy honnan és miből tudnék napelemeket szerezni. Mit ne mondja nem volt könnyű, de nagyon megérte. Kapcsolataimat megmozgatva eljutottam egy volt Dunasolar-os emberhez, aki nagyon jutányos áron megajándékozott 10 db DS-20-as amorf napelemmel és 1 db  DS-40-es napelemmel . Rendelkezésemre álló napelem így összesen  240Wp (Wp= maximális csúcsteljesítmény).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lássuk mennyibe kerül ha boltba vennénk meg a 240Wp napelemet:

6db Dudasolar DS-40-es napelem Accusealed Kft áraival számolva 6×40.000HUF=240.000HUF

Pl  itt lehet megvenni az amorf napelemeket:  

http://accusealed.hu/

 Blogolvasókat nem idegesítem azzal, hogy én mennyiért jutottam hozzá, de jóval olcsóbban. Napelemekkel a rendszer közel sincs készen, 3 alapvető dolog hiányzik még a rendszerből: solar akku töltő, akku csomag, és a 230V-os szinuszos inverter. Akku csomagot az előző poszt kitárgyalta, erre több időt nem akarok szánni, töltő és inverter megérdemel pár sort.

Komplett rendszer így néz ki:

 

Fontos hogy a solar töltő tudja az MPPT (Max Power Point Tracking) töltési algoritmust, mert így a lehető legtöbb energiát tudjuk kivenni a napelemből. Lényegében mindig az időjárási viszonyoktól függő maximális teljesítménnyel terheli le az inverter a napelemet. Ha konstans munkaponttal terhelnénk le a napelemet, lényegesen kevesebbet termelne a napelemünk. Méreg drágán vett rendszerünknél kész csőd lenne, ha nem teljesíti az elvárt maximumot. Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy ha sziget üzemű rendszerben gondolkodik vegye figyelembe milyen töltőt vesz hozzá.

Keresgélés után ezt a töltőt választottam, itt vásárolható meg:

 

 

 

 

 

 

http://bolthely.hu/energiacentrum/id/00171_Steca_PR_2020_napelemes_toltesvezerlo

Adatlap:

http://www.normenerji.com.tr/resimler/alternatif/Steca_SolarixAlpha_Omega.pdf

 

            230V-os inverter az utolsó elem a rendszerünkben. Nálam vegyes rendszer lesz kiépítve, minden elektronikus kütyü ami törpefeszültségről működik közvetlen 24V DC táplálást kap, ahol szükséges a 230V AC szinuszos feszültség (pl hűtőgép, szivattyú), ott egy „kikukázott” 400W-os APC szünetmentes adja a tápforrást. Lehet venni drága pénzen szinuszos invertereket, de nálam ez ingyen volt, ráadásként 24V-os, így tökéletesen alkalmazkodik az akkucsoportom 24V-ához. Felmerülhet a kérdés, hogy az elektronikus kütyük, hogy tudnak 24V-ról működni. Válaszom egyszerű, mindegyikben van egy pici transzformátor, ami átalakítja a 230V-ot 50V alá, pl egy telefontöltőnek max 5V kell, notebookhoz 20V környéki feszültség kell. Világítás nálam csak LED-es lesz, drága pénzen termelt villamos energiát nem pazarlom el energia pocsékoló izzóval. Minden ilyen eszköz tökéletesen működik 24V DC-ről, igaz szét kell szedni őket hozzá. és minimális átalakítással működni tud 24V-ról is.

               Fontos megjegyeznem, hogy csak hozzáértő ember vágjon bele az átalakításba, mert a nem megfelelően átalakított eszközök baleset veszélyesek lehetnek! 230V-ről üzemelő készülékek átépítését csak úgy szabad megoldani, hogy 230V-os fali aljzatba ne lehessen vissza dugni!    

Nem minden szünetmentes tápegység alkalmas az inverterként, mert az újabb típusok hálózati feszültség hiánya esetén nem indulnak el, és a hűtésük se elégséges, mert nem több órás üzemidőre tervezték őket. Régebbi szünetmentes tápok el tudnak indulni hálózati feszültség nélkül is( akkor még nem spóroltak annyira az elektronikán),  így minimális átalakítással működő képessé tehetők.

Rendszerünk fő alkotó elemeit kitárgyaltam, de nem esett szó hogy hova, mivel és miként tudjuk össze szerelni a napelemes rendszerünket. Jövőben külön bejegyzést fog kapni a szerelés és beüzemelés. Jelenlegi teljesítmény bővítve lesz, ahogy engedi az anyagi helyzetem apránként felfejlesztem 2kW-ig. Ez a nagyságrend már megenged sok luxust, mai szemmel teljesen természetes dolgot.

 

Mire elég 240W napelem:

Le kell szögeznem, hogy ez a teljesítmény nem óriási és sok dologra fizikailag alkalmatlan. Nem lehet hajszárítót működtetni, nem lehet villamos tűzhellyel főzni, nem fog működni róla a villamos fűtésű bojler, el kell felejteni a nagy fogyasztású PC-ket, nem nézhetünk 1m-es plazma TV-t, és még sok-sok mindenről le kell mondanunk, de van „villanyunk” még akkor is ha a szomszéd ücsörög a néma sötétben.

Mit tudunk csinálni? 10W-nyi LED-es fényforrás képes fényárban fürdeti egy 20-25m2 szobát.

www.ree-led.com/belter.php

Tudunk világosban könyvet olvasni, tudunk zenét hallgatni( nem koncert hangerőn…), tudunk internetezni(ha működik) egy notebookkal, tudunk telefonálni(ha működik a rendszer), tudunk rádiót hallgatni( alapszolgáltatásként működni fog minden körülmények között). Lényegesen szerényebb igények, amit felsoroltam, de megmarad pár dolog ami fontos lesz a jövőben is. Erre teljesen alkalmas a rendszer.

 

Rendszer paraméterei:

10db Dunasolar DS -20 amorf Si napelem(nem kapható forgalomban, értéke kb 20.000HUF/db)

1db Dunasolar DS-40 amorf Si napelem( 40.000HUF/db)

1db Steca PR 2020 napelemes töltésvezérlő( 32.500HUF)

40db  1,2V 80Ah Ni-Cd akku( 20.000HUF, piaci értéke durván 200.000HUF)

1db APC 400W-os szinuszos inverter( ingyen, új kb 15.000HUF)

Kábelek, szerelő állvány MÉH telepről és saját készletből, durván 20.000HUF

Összesen: 312.000HUF

Azért lett az amorf napelem a választásom,mert ezt a fajtát tudtam olcsón beszerezni. Jövőbeni fejlesztések csak monokristályos napelemek lesznek a véges tető m2 miatt. Monokristályos napelemek jobb hatásfoka adja az egységnyi felületre jutó nagyobb teljesítményt, és lényegesen hosszabb az élttartamuk(min 25év). Mindenki mérlegelje mire van forrása, ha teheti inkább poli vagy monokristályos napelemet válasszon.

Alkatrészekről jövő héten felrakok saját fotókat,frissítve lesz a bejegyzés.

Következő bejegyzés a LED-es fényforrásokról fog szólni.

7 komment

Címkék: rendszer napenergia napelemes építése

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilagunknakvege.blog.hu/api/trackback/id/tr87696410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.01.14. 08:50:06

az apc ups biztosan szeretni fogja az induktív fogyasztókat? láma vagyok, de mintha nem javallanák.

nem pl. az erősítőm nem szerette a (valszeg négyszöges) ups-t, rendszeresen kikapcsolt ha bele volt dugva.

Felkészülés 2009.01.25. 03:36:16

@lapa: 600VA-ig bírja a UPS a gyűrődést, ha nem nagyobb a fogyasztó, bírnia kell. Tapasztalatom az, hogy az APC valós értékeket ír a készülékeire, védelem szintén van rajta, és ingyen volt a szünetmentes, így bármi megtörténhet :)

csaladterapia budapest 2009.02.10. 00:46:05

nagyon praktikus dolgok, köszönöm

r92i12 (törölt) 2010.05.23. 20:54:18

Az én notebook tápom 19,5V feszkó mellett 4,62A-t ad le. Egy ilyen komplex terméknél, mint a notebook, ha kihagyom a tápot és egyszerűen a 24V-os telepet kötöm rá, nem fog tönkre menni? Tudom h van a gépben is egy akkutöltő meg még egy elosztó táp ami az egységeknek különböző feszültséget küld, de mégis, nem fog kisülni?
Van valakinek ilyenféle tapasztalata esetleg?
Rengeteg könyvet, és tudást töltöttem le a gépre, jól jönne ha esetleg olyan történne a peak oil miatt amit nem szeretnénk...

lapa · http://www.lapanet.hu 2011.02.18. 22:48:41

@r92i12: ezekkel a dolgokkal sokat küzdöttem mostanában. tán a 24 volt még elmegy, de ez nyilván abszolúte típusfüggő.

ami nehéz, de jó ha sikerül, az az akksi helyére bekötni a 12v-ot. ez inkább régi gépeknél sikerülhet, de cserébe a gép azt hiszi hogy akksiról megy és takarékoskodik. akár 20-30% is lehet a különbség.

az újabb notiknál sajnos inkább az autós táp jöhet szóba, de ott vannak súlyos veszteségek, 70-75% a hatásfok.

ami fontos lehet még, az a standby. a lenovoról tudok nyilatkozni, lehidaltam mikor kiderült: míg a normál táp 0,5w körül eszik kikapcsolt, de bedugott gép mellett, addig a lenovo lapos autós táp 3w fölött evett.

a legfontosabb a minimális fogyasztású noti, ez nagyjából a 12" szubnoteszt (nem feltétlen netbookot) jelenti.

saját noti fogyasztása mérhető: ubuntu cd letölt --> cd-re vagy pendrivera ír --> arról bootol --> nem installál, csak kipróbál --> indítás után táp kihúz --> elem ikon megjelenik --> ráklikk --> az adatok közt ott az aktuális fogyasztás is.

egy jó noti (kicsit meghekkelve) elmegy 8-10w-ból (kis fényerőn). a nagyobbak 15-18w-ot esznek. ez napelemes rendszernél már necces, ha sokat megy.

nyilván más kérdés a kábelezés, ha közvetlen akarod telepről járatni. én a világításra meg a tv / hifi / számítógépre (ami gyak 3 noti meg a router) megcsináltam a 12v rendszert, de komoly kábelek kellenek. meg az se rossz, ha van pár biztosítékod, mert az autóakksira kötött kábel nem egy életbiztosítás. valahol olvastam, hogy "senkise szereti, ha megolvad az órája, miközben épp a karján van".

lapa · http://www.lapanet.hu 2011.02.18. 23:03:20

@Felkészülés: nem a bírásról, a jelalakról van szó. elméletileg az ups-nek szinuszhullámot kéne rajzolnia a döglött kukacból, de az olcsóbbak csak olyat tudnak, mintha legóból próbálnád kirakni (azaz lapos-függőleges-lapos-függő.... vonalat rajzol emelkedő helyett). vagy még rosszabb, hogy fűrészfogat is rak bele.

de meg lehet nézni az árkülönséget a valódi szinuszos, meg a "kvázi-szinuszos" inverterek között. a szorzó nagyjából 10x, a 600va-s apc nyilván utóbbi kategória.

én egyébként ellenjavallom a 24 voltot, mert a 12v-tal ellentétben szinte mindenhez kell egy felezés. a 12v meg azt jelenti, hogy a szivargyújtós vízforralótól kezdve az elemtöltőig minden mehet direktben. nem beszélve a szigorú peak oil előtti gondtalan autós nyaralásokról, amikor ugyanezek a készülékek szintén jól jönnek.

persze a 12v-tal komolyabbak a korlátok, de a 2-300 w napelem (ezt gondolom így tél végén jobban érzed, mint én) egyébként sem elég sokkal többre.

egyébként én úgy csináltam meg, hogy ipari kapcsolókkal váltható a 220v meg a 12v. ez annyit jelent, hogy ha lemerült az akksi, akkor átváltok 220v-ra, és egy 20v noti töltő imitálja a napelemet a töltésvezérlőnek. a panelek ilyenkor le vannak választva.

eXi 2012.04.25. 21:18:12

Hello,

hogy, hogy nem napelemes akkutoltobol irom a szakdolgozatomat és biza éppen ilyen Dunasolar DS20hoz...persze specifikációt, elleggörbét, ilyesmit nem találok hozzá, ezért nagyon hálás lennék, ha tudnál nekem valahogyan segiteni!

Köszi, üdv,

András
süti beállítások módosítása