HTML

Felkészülés a peak oilra

Figyelve a világ eseményeit lassan elérkezettnek tűnik az az idő, mikor az emberi élet gyökeresen megváltozhat. Átmenet fájdalmas lesz és a megszokott életvitelünk 180°-ban megváltozhat, ezért egy rövid útmutatással segítenék „túlélni” a nehéz időket. Használati útmutató saját személyemre és családomra szabott, ezért az igények változhatnak mindenki másnál. Fontos szerepet fog kapni az útmutatóban az energia termelés, főként a hő és villamos áram termelés. Erős technikai érdeklődésem is motivál ez ügyben, de fontosnak tartom bizonyos minimális civilizációs vívmányok megtartását. Ahogy mondja egy reklám „Ha áram van, minden van” , kivételesen nem marketing duma a rövid írás, ezért is fontos része a segédletemnek a villamos áram termelési lehetőségek kitárgyalása. Írásomban konkrét építési terveket fogok közölni, alkatrész leírással, tervekkel, beszerezhetőséggel, aktuális árakkal, stb. Élelmezéssel is egy nagy részt kívánok foglalkozni, részletesen kitárgyalva az elérhetőségeket, élelmiszerek fajtáit, fűszerek beszerezhetőségét, és nem legutolsó sorban pár receptet a nehéz időkre. Sok közhelyet fogok elpufogtatni, remélem lesz pár hasznavehető információ is…

Friss topikok

  • Idő Végső: @BlackVoid: te aztán olyan vagfy aki mindenben a roszat látja és egy kötekedő szaros kis nyomorék!... (2015.01.18. 18:00) „Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet
  • attila393: Engem a szinhömérséklet érdekelne, legalábbis, hogy hol találok korrekt értéket és Ra számot. (2013.11.01. 15:16) LED-es világítástechnika I.
  • eXi: Hello, hogy, hogy nem napelemes akkutoltobol irom a szakdolgozatomat és biza éppen ilyen Dunasola... (2012.04.25. 21:18) Ha áram van, minden van II.
  • iható víz: Nekünk a fordított ozmózis elvén működő gép jött be ásványi anyag visszapótlóval. Igaz, többen mon... (2011.08.09. 16:02) Tiszta ivóvíz
  • lapa: mik azóta a tapasztalatok az akksikkal? ahogy olvastam ezeket máshogy kéne tölteni, mint az ülmoso... (2011.02.18. 23:55) Ha áram van, minden van I.

Linkblog

Tiszta ivóvíz

2008.08.06. 19:45 Felkészülés

   Első bejegyzésem talán a legfontosabb, maga a tiszta ivóvíz. Miért is fontos ez a kérdés, miközben a csapból ugyan ezt megkapjuk? Véleményem szerint egy komoly gazdasági és erőforrás krízis magával ránthat több szolgáltatást is, pl: rendszeressé válhatnak az áramszünetek, földgáz vételezési korlátozásokat vezethetnek be, jegyrendszer üzemanyagokra, stb. Igaz hogy a lakossági fogyasztók a legvégső lekapcsolható egység, de jobb ha felkészülünk pár eshetőségre. Ivóvíz szolgáltatás esetünkben szinte az utolsó lábon álló közmű fog majd lenni, de „minőségi” problémák biztosan lesznek. Erre kerestem megoldást és nem is kellett messzire mennem.

 

Lényegében a problémát megoldja egy házi víztisztító mű. Lehet sok méretben, kapacitásban és árban kapni, én Blue UPS-2 választottam. Relatíve nagy kapacitás és élettartammal bír, ára középkategóriás, és sokkal olcsóbb, mint ásványvizet venni és cipelni…

 

Készülék paraméterei:

 
Szűrési lépcsők:
 

1, Első lépcsőben a készülék 5 mikronos polipropilén betétje kiszűri a vezetékes vízből a lebegő szennyezőanyagokat, mint rozsda, homok, iszap stb.
2. Második lépcsőben az aktív szén betét megköti a klórt és a szerves anyagokat.

 
További jellemzők:
 

Megengedett vízhőmérséklet tartomány: 2-52 Celsius
Megengedett legnagyobb hálózati víznyomás: 6,8 bar
Nyomásesés tiszta állapotban: 0,2-0,4 bar

 
Teljesítmény:
 

Maximális hozam optimális tisztítás mellett: 1,9 liter/perc

 
Tartozékok:
 

Az egységcsomag tartalmazza a beszereléshez szükséges összes kelléket,
-főcsap
-elosztókat
-csatlakozókat
-vezetéket
-pultra szerelhető külön csaptelep

 
Karbantartás:
 

A betéteket 6 havonta szükséges cserélni, max 8.000,- literes tisztavíz felhasználás mellett.
Ez egy hat fős háztartás hozzávetőleg 1 évi ivó és főzővíz szükséglete.

 
 

Kicsit essünk neki az „adattáblának”. Maga a tisztító mű egyszerű, letisztult, könnyen szerelhető, de volt pár ellentmondás a netes forrás és a ráírt adatok között. Forgalmazó 8000 litert ad meg, dobozra viszont 6000gallont adnak meg. Nem mindegy, durván 6000 US gallon 22m3 víz, 6000UK gallon 27m3 víz. Ha a valós a gallon adat, akkor a forgalmazó erősen a zsebére dolgozik a félig használt szűrők cseréjével…

Túlléptem a problémán beszereltük a készüléket és 1 hónapja üzemszerűen használjuk.

 

Kis számolás mire elég ez a tisztító mű:

 

            Tegyük fel, hogy a 8000 liter a valós adat, esetemben 6 főre számítok mint fogyasztó és napi 4 liter/fő vízmennyiség kell a normális életben maradáshoz(főzés vízszükséglete benne van a 4 literben). 6 főnél napi 24 liter, így 1 garnitúra élettartama 333 nap. Ha a gallon adat valós és pesszimista vagyok 916 nap jön ki, durván 2,5 év, nem mindegy…

 

            Tartalék elv miatt 1-2 garnitúra biztosan félre lesz rakva, így a vízszükségletem(csak ivóvíz!) pesszimistán számolva 2 év, jobb esetben 5 év fölött.

 

Alternatív víztisztító módok:

 

Konkrét építési leírást most nem közölnék, mert szerintem józan paraszti ésszel is kitalálható, ha tudja az ember a fő alkotó elemeket. Lényegében a mechanikai szűrést kavicságy is tökéletesen megoldja, lásd Budapest vízgyűjtő bázisa. Biológiai és kémiai szűrést faszenes szűrőbetéttel lehet kiváltani(90% hogy a vásárolt aktív szenes szűrő faszén alapú).

Elhasznált betétek egy része újrahasznosítható(kimosott kavicságy), vagy sufni körülmények között előállítható(faszén).

 
Miért is jó ez nekem:
 

            Kb 5 éve leszoktam a csapvízről, azóta csak ásványvizet iszok. Napi 2-3 liter víz hosszú távon nem kevés anyagi teherrel járt. THEODORA-t ittam 1.5literes palack durván 100 Ft napi 200 forint volt csak az én vízfogyasztásom, és a háztartás 4-6 fő között változott. Napi ezres elment csak a vízre, havi szinten 30e. Víztisztító berendezés 22e, nagyon rossz esetben 8000 litert tudunk megszűrni, így a víznek literje 3Ft alatt jön ki + a vízdíj. Nagyságrendbeli különbségek vannak az árak között, szép kis spórolás lehet elérni peak oil nélkül is. Nem is említem, hogy cipelni is kellett a vizet, ezt a részét nagyon utáltam.

 
Mennyibe kerül a mutatvány:
 
Készülék 22 e Ft volt, tartalék betét garnitúra 4 e Ft.
 
 
 

 

 

 

Következő bejegyzésem az alapvető élelmiszerekről fog szólni. 

 
 

 

5 komment · 1 trackback

Címkék: ivóvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilagunknakvege.blog.hu/api/trackback/id/tr54603975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasznos Oldalak Víztisztító Témában 2009.12.06. 23:48:11

Cellulit ellen- idejében - Vitaminok, étrendkiegészítők, víztisztító Kérdések és válaszok az Aquarion víztisztítóról - Vitaminok... Víztisztító vásárlás 2 lépésben - Élet Szegeden Ionizált víz, lúgos víz : ház...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.01.14. 08:34:35

üdv. hol lehet az eszközt beszerezni? guglit kérdeztem, de nem tudta. köszi.

tarsolylemez 2009.02.21. 17:00:14

A 6 hónap nem a betétek élettartamát jelenti, hanem a biztonságos üzemeltetési időtartamot. Ez abból következik, hogy a szűrő belsejében nincs antibakteriális rendszer beépítve, így egy idő után elkezdi összeszedni a mikrobákat és mielőtt a kritikus tömeget felhalmozná érdemes cserélni a fertőzésveszély miatt. Meg kell mondjam, az érintett készülék esetében én is megvárnám az 1 évet a cserével. Ez a készülék beszerezhető pl. itt: www.vizetiszom.hu/

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.18. 21:59:02

ergo félévente ~26e forintból van iható vized.
mi megvesszük a pet-palackot, havonta 5 hatos zsugorral, ami literben 45 liter, forintban 2500 forint. havonta. fél évre - amire a szűrő élettartama szól - 15e forint. két emberre.
a csapvíz ha jól tudom köbméterre van, jár hozzá a szennyvíz díja is, így 460 forintra jön ki. fürödni jó, én meg inkább cipelek. kosárban eltolom kocsiig, kocsi elviszi haza, otthon meg pihen a garázsban.
ha kertes házam lenne, nem haboznék, furatnék egy fasza ivókutat 40-50 méterre. kézi/szivattyús rendszerrel. akkor már cipelni sem kellene. :)

szaboredony · http://www.szabo-redony.hu/ 2011.01.28. 18:49:08

Én a következő céget ajánlom, ha valaki egészséges ivóvizet szeretne inni:
www.egeszseges-ivoviz.hu/

iható víz 2011.08.09. 16:02:10

Nekünk a fordított ozmózis elvén működő gép jött be ásványi anyag visszapótlóval.
Igaz, többen mondták, hogy ez túl sok mindent szűr ki a vízből, de szerintem az ásványi anyagokat táplálék útján be tudjuk vinni.
Bár ez nem a reklám helye, de én tőlük vettem és korrektek voltak:
www.viztisztitokeszulek.eu

Üdv: Gábor