HTML

Felkészülés a peak oilra

Figyelve a világ eseményeit lassan elérkezettnek tűnik az az idő, mikor az emberi élet gyökeresen megváltozhat. Átmenet fájdalmas lesz és a megszokott életvitelünk 180°-ban megváltozhat, ezért egy rövid útmutatással segítenék „túlélni” a nehéz időket. Használati útmutató saját személyemre és családomra szabott, ezért az igények változhatnak mindenki másnál. Fontos szerepet fog kapni az útmutatóban az energia termelés, főként a hő és villamos áram termelés. Erős technikai érdeklődésem is motivál ez ügyben, de fontosnak tartom bizonyos minimális civilizációs vívmányok megtartását. Ahogy mondja egy reklám „Ha áram van, minden van” , kivételesen nem marketing duma a rövid írás, ezért is fontos része a segédletemnek a villamos áram termelési lehetőségek kitárgyalása. Írásomban konkrét építési terveket fogok közölni, alkatrész leírással, tervekkel, beszerezhetőséggel, aktuális árakkal, stb. Élelmezéssel is egy nagy részt kívánok foglalkozni, részletesen kitárgyalva az elérhetőségeket, élelmiszerek fajtáit, fűszerek beszerezhetőségét, és nem legutolsó sorban pár receptet a nehéz időkre. Sok közhelyet fogok elpufogtatni, remélem lesz pár hasznavehető információ is…

Friss topikok

  • Furiae: @Idő Végső: Fú, gyerek, te nagyon nem fogtad, hogy BlackVoid segítő céllal írt... a cikk szerzőjév... (2022.01.09. 01:35) „Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet
  • Furiae: Olyan jó lenne hallani a fejleményeiről, tanulságairól így 10 év távlatából. Ha megengeded a tegez... (2022.01.07. 20:05) Minden kezdet nehéz
  • Berkes Klaudia: Sziasztok! A LED szalagoknál,amint nemrég vettem észrevettem valamit. A szalagok elég hosszúak, m... (2020.12.04. 14:23) LED-es világítástechnika I.
  • eXi: Hello, hogy, hogy nem napelemes akkutoltobol irom a szakdolgozatomat és biza éppen ilyen Dunasola... (2012.04.25. 21:18) Ha áram van, minden van II.
  • iható víz: Nekünk a fordított ozmózis elvén működő gép jött be ásványi anyag visszapótlóval. Igaz, többen mon... (2011.08.09. 16:02) Tiszta ivóvíz

Linkblog

„Éltető” étel I.

2008.08.16. 00:19 Felkészülés

Miért kell tartalékolni?

         Miért is van szükség egy házi élelmiszer raktárra? Rövid okfejtésemmel (közel se részletes) leírnám hogyan alakulhat ki élelmiszer ellátási zavar.

Lényegében minden iparcikkükben, élelmiszerünkben jelen van egy fosszilis rész, ami lehet műtrágya, mezőgazdasági gépekhez szükséges diesel olaj, szállításhoz szükséges üzemanyag, előállításhoz szükséges villamos áram, stb. Jelenleg is tapasztaljuk, hogy az üzemanyag árak folyamatosan emelkednek(éves szinten nézve), emelve a szállítás költségét. Fuvarozók érdekképviselete már hallatta a szavát az ügyben, támogatást és adókedvezményt kérve. Feltételezésem a következő: szűkülő olaj export egyensúlyát úgy tudja fenntartani, hogy az árait emeli, ezáltal a túlfogyasztást csökkenti, és egyensúlyba hozzaa termelést és keresletet. Ebből az következik, hogy meredeken emelkednek az árak, és az ebből készült üzemanyag árak is. Magas árak következményei, hogy bizonyos fogyasztói körök kiesnek, mert nem tudják megfizetni. Csökkenő termelés még magasabb árakat eredményez és olyan országok is kiesnek, amire eddig nem volt példa. Magyarország sajnos ilyen ország lehet. Lényegében fosszilis igényünk egyoldalú és nagyon magas. Eljöhet az az idő, mikor már nem tudjuk megfizetni az olaj árát és hirtelen komoly üzemanyag hiányba ütközhetünk. Vész előszele az üzemanyag jövedéki adójának csökkentése lehet, de nyílván valóan ez csak ideig óráig segítene, nem is beszélve a kieső adóbevételekről, amit máshonnan kell beszedni. Emelkedő árak, kiverhetik egyes társadalmi csoportoknál a biztosítékot, magyar történelembe volt is már rá példa a Taxisblokád néven.

 

 

           

          Véleményem szerint nem a taxisok fogják a fő gondot okozni, szerintem a fuvarozók lesznek az elsők, akik fizikailag is megpróbálják kicsikarni az érdekeiket. Erre is van egy szemléletes példa, 2008-as spanyol fuvarozók sztrájkja. Én csak főpróbának hívtam, mert minden mozzanata megmutatta mi vár ránk a jövőben. Hogy miért nem jelent meg a médiában komoly hangsúllyal? Mindenki elgondolkodhat rajta. Lehet hogy jobb tudatlanul nyugodtan ülni, mint félni a valóságtól ? Lényegében egy országos kamionos sztrájk megbénítja a közlekedést, főbb útvonalakon 4-5 kamion tökéletes úttorlaszt biztosít. Mi következik ebből? Azon kívül hogy nem lehet eljutni A-B-be, leáll az áruszállítás. Kis ABC-től kezdve, nagy bevásárló központokig napi forgásban töltik az árukat. Multik országos logisztikai központokkal dolgoznak, pl.: Tesconak Gyálon van, Aldinak Biatorbágyon, stb. mind-mind autópálya közelében… Utánpótlás nélkül napokon belül kongó polcokat fogunk találni a hiány miatt. Emberi ösztön működni fog, nagy baj esetén őrült módon egymást taposva fogunk veszekedni az utolsó sajtos pogiért is… Spanyol példa erre is tökéletes volt, 3 nap alatt csak a mosópor maradt a polcon.

 
 

 Első felvonásként egy ideiglenes sztrájk fog élelmiszer ellátási problémát okozni, később a szűk fosszilis keresztmetszet(későbbi bejegyzésemben fogok ezzel a problémával foglalkozni), ami megváltoztatja az egész termelési struktúrát. Belegondolni is nehéz, hogy mivel szánt, vet, arat a paraszt ha nincs pénze dieselre a traktorjához… Első felvonás jövő évre várható, 200 $ környéki olajárak miatt. Társadalom nem fogja tűrni végtelenségig a nehézségeket, és egyszer valahol valakinél el fog szakadni a húr.

 
 
Mit tartalékoljunk
 

         Leszögezném, hogy nem vagyok életmód tanácsadó egyszerű logikát követek, alapvető kalória bevitel, helyes szénhidrát, fehérje zsír arány szerint osztom fel a beszerezni kívánt élelmiszereket. Fő táplálék gerincét a jól eltartható szénhidrátok biztosítanák, pl rizs, száraz tészták, liszt, hántolt árpa, köles, krumpli. Fehérjéket vegyes forrásból biztosítanám, növényi és állati eredetűek lehetnek. Növényi fehérjék pl.: bab, lencse, borsó, sárgaborsó. Állati fehérjék főként mirelit szárnyasok, disznó, minimális marhahús. Zsírokat szintén vegyesen, részemről nagyobb mennyiségű oliva  preferálva van, napraforgó olaj, liba vagy kacsazsír, végső esetben disznózsír. Tojás ideális arányban tartalmaz fehérjét és zsírokat, ezért fontos része lesz az élelmiszer bázisnak. Speciális eset részemről a tejtermék és a tojás. Bázisunk kialakítása körvonalazódott, de még közel se részletes. Részemről nagyon fontos szerepet fognak kapni a fűszerek. Nagyban meghatározza az emberi közérzetet, ha finom és laktató ételt eszik. Mivel szeretek főzni és nem zárkózom el az új ízektől, ezért sok olyan fűszert fogok elrakni, ami nem jellemző a magyar háztartásokra. Fűszerek egy rész indiai és kínai ízvilágot fogják tükrözni, mert szeretem ezeket az ízeket és a fűszerezettségük okán jóval laktatóbak, mint a magyar ételek. Élő zöldfűszerek is fontos szerepet kapnak, nyári időszakban sok finom zöldségsalátát tudunk elkészíteni segítségükkel. Említett országok a magas népesség miatt kevésbé húsdomináns ételeket fogyasztanak. Raktárkészletünk húskészlete véges, ezért takarékosnak kell lennünk vele. Ezért dominál a szénhidrát, zöldség és ezért lesz kevesebb hús a menüben. 

            Fontos kiemelnem, hogy a zöldségfélék egy részét magunk is meg tudjuk termelni ha van egy kis telkünk, kertünk. Táplálék fontos része az élő „zöld” ételek. Évekig nem lehet tartós élelmiszereken élni, hiába is próbálnánk multi vitaminokkal kiegészíteni. Ezért az alapbázis fontos eleme a tartós élelmiszereken kívül a vetőmagok is. Téli időszakokra a vitaminpótlást bevihetjük multi vitaminokkal is, de jobb ha van a raktáron tartós gyümölcs, pl.: alma, körte.

 

            Alapbázisunk egyik kilógó részei lehetnek a könyvek, újságok. Egy dolog, hogy biztosítjuk a szükséges étel mennyiségét, de ne feledkezzünk meg arról hogy valószínűleg munkanélküliek leszünk, ha összeomlik a gazdaság(ezért csináljuk a bázis programot). Mivel elég nagy helyet foglal el egy komolyabb házi könyvtár, ezért olvasó bérletet válthatunk ki. Kutya se fog könyvtárba járni, még az is lehet hogy ingyenessé válik a belépés. Nagyobb gondjuk is lesz az embereknek, mint könyvet olvasni(miközben mi „kényelmesen” éldegélünk). Magát a témát átgondolva nyílván valóan látszik hogy nagyon komplex problémával állunk szembe. Táplálékon kívül gondoskodni kell a szellemi betevőről is, és még meg se említettem a „kütyük” problémakörről. Szép dolog a parasztromantika, de jobb ha van egy kis villanyfény és tudunk legalább Rádiót és zenét hallgatni.

  
 
Szempontok
 

         Elsőnek is azt kell leszögezni, hogy hány főt akarunk ellátni. Előző bejegyzésemben én 6 főre számoltam, jelen számításokban is 6 főre fogok számolni. Nem említettem meg a férfi és nő arányát a családban, saját esetemben 3 nőről és 3 férfiről van szó. Korosztály szerint 2 fő 60 év körül 4 fő 30 év körül. Azért fontos kiemelni az életkort és a nemek arányát, mert más és más igényekkel rendelkeznek. Idősebbek nem bírják már a fizikai terhelést, ezért nekik nem is kell annyi kalória, mint a fiatalabb férfi csoportnak. Említettem hogy munka nélküliek lehetünk, de ez nem azt jelenti, hogy egész nap csak heverészni fogunk. Lényegében mindent kézi munkával kell megcsinálnunk, ezért kaphat több kalóriát egy dolgos kéz, számításaimban ezeket a tényezőket beleszámolom.

 
 
Beszerezés
 

         Mindenkinek vannak jól bejáratott árusai, beszerzési helyei. Részemről a Bosnyák piacon( igen pesti vagyok…) van pár bejáratott ember, kenyér, tojás, húsáru, és disznóságokat innen szoktuk beszerezni. Gyümölcsöt csak ritkán veszünk, nagy részét saját kertünkben megterem pár hektó vörösbor és több tíz liter törkölypálinka társaságában :) Konzerves őszi barackot csak polcon láttam, cseresznye befőttel együtt, valahogy jobb a hazai… Zöldségek egy része saját, maradék szintén a Bosnyákról származik. Mindenki szépen átlapozza magában mit és honnan szokott megvenni, lényegében csak a mennyiségek változnak. Heti bevásárlás helyett havi adagokat kell venni a fogyó élelmiszerekből. Kivételt képeznek a szezonális gyümölcsök és zöldségek. Ha valaki maga is meg tudja termelni, a vetőmagra kell helyezni a hangsúlyt, ha szó szerint városlakó, akkor kénytelen lesz nagyobb mennyiségű konzervvel operálni. Idény jellegű gyümölcsöket el lehet rakni befőttként, vagy lekvárként kifőzve. Pl a földieper szezonkor el szoktunk menni szedd magas akcióba és 20-25kg epret befőzzük lekvárnak. Reggeli pirítósra, vagy palacsintába nagyon ízletes. Bolti lekvárokat lekörözi, mert nincs benne annyi zselatin.

            Jellemzően a kiszerelések nagyon apróak, direkt kicsi töltő tömeget használnak, hogy sűrűn elmenjünk a multikhoz és minden szir-szart összevásároljunk. Sokszor a csomagoló anyag többe kerül, mint a termék. Ezért néztem utána hogyan lehetne megkerülni ezt a problémát. Válasz az élelmiszer nagyker. Nagy kiszerelések, csicsa csomagolás eleve kizárva, zsáknyi méretek, és vödör méretű űrtartalmak. Nagy tételben való vásárlás másik előnye hogy egyes termékek lényegesen olcsóbban beszerezhetőek, mint a kis kiszerelésű társaik.

 
„Kincsesbánya” pl ez a cég: www.bekaskft.hu/osszes-termekunk
 

            Kedvenc termékem az E300-as élelmiszer ipari adalék, magyar nevén C-vitamin. Kilós kiszerelésben megvehető pár ezer FT-ért, patikai mg-os mennyiségek századáért elérhető. Példaként a lisztet, rizst, fűszereket innen veszem meg, alaptétel lesz nálam 25kg zsák, fűszereknél a kilós kiszerelés.

 
Hogyan raktározzunk
 

Elsőnek keresnünk kell egy hűvös száraz helyet. Régen erre volt a spájz, kamra, pince. Régi építésű társasházban lakom, így nálam a pince jöhet szóba és a spájz. Napi szükségletek a spájzban vannak, nagyobb tételek a pincében. Mindent vákuumos csomagolásban tárolok, különösen fontos ez a száraz fűszereknél. Rizst, lisztet szintén vízhatlan vákuumos csomagolást kap. Erre külön megoldást kerestem( egyik bejegyzésem a tárolási módokról fog szólni). Lényegében ha hűvös száraz helyen tárolunk mindent, nagy baj nem lehet.

Mirelit élelmiszerek tárolása már közel se egyszerű. Alapesetben a hűtő és fagyasztó ellátja ezt a problémát. Azonban a kialakuló energia krízis elég gyorsan érinteni fogja a villamos áram szolgáltatást. Hűtőnk maximum 1 napig képes tartani a hideget, de ez a mi esetünkben nagyon kevés. Erre a problémára is találtam választ, nem is kellett messzire mennem. Kb. 1900-as évek elején, mikor még nem létezett hűtőgép jegesekkel oldották meg a hűtést. Jeges hűtő lesz az alapja amit protó hűtőként össze akarok rakni. Elv ugyan az, csak modern anyagokból lesz össze rakva. Jeges hűtő megérdemel egy külön bejegyzést…

         Rengeteg dologról tudnék még beszélni, gondolataimat is nehéz összeszedni, mert mindenbe bele szeretnék „csípni”.

 
 
 

Következő bejegyzésem vagy a pontos fejadagokról fog szólni, vagy a villamos energia tárolásról. Utóbbi aktuális részemről, mert beszereztem 40db nagy kapacitású katonai akkut és tesztelés alatt állnak.

 

4 komment

Címkék: biztonság sztrájk élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilagunknakvege.blog.hu/api/trackback/id/tr83618129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ficium 2008.11.13. 22:20:37

Jöhet a fejadagos is. :)

Felkészülés 2008.11.13. 23:06:30

Jelenleg el vagyok havazva, de nem feledkeztem meg a blogról. Fejadagos poszt nem most lesz készen, jelenleg elfoglal pár projekt. Tavasszal felkerül a napelem a tetőre, összerakok egy felturbózott hűtőt(min +25cm szigetelés), fával működő hő+villany generátor,stb.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.01.14. 08:41:20

a vákuumos dolog érdekelne, nálam lisztben, rizsben kikelnek a zsizsikek pár hónap alatt.

meg nem mindegy mi van ha elfogynak a tartalékok: www.pfaf.org/leaflets/gdlovene.php

elég életképesnek túnik, csak hogy szerzi be az ember a magokat...

Felkészülés 2009.01.25. 03:40:58

Tapasztalat, hogy az állatkák nem bírják az erős vákuumot. Zsizsik rizsben és a lisztben azért lehet, mert már megfertőződött valahol az élelmiszer. Mindennemű védelem nélkül 1 évig eláll nálunk a liszt, bab, rizs. Minden dobálj ki ami fertőzött és takarítsd ki a spájzot, kis piszkok fel tudnak támadni egyből...
süti beállítások módosítása