HTML

Felkészülés a peak oilra

Figyelve a világ eseményeit lassan elérkezettnek tűnik az az idő, mikor az emberi élet gyökeresen megváltozhat. Átmenet fájdalmas lesz és a megszokott életvitelünk 180°-ban megváltozhat, ezért egy rövid útmutatással segítenék „túlélni” a nehéz időket. Használati útmutató saját személyemre és családomra szabott, ezért az igények változhatnak mindenki másnál. Fontos szerepet fog kapni az útmutatóban az energia termelés, főként a hő és villamos áram termelés. Erős technikai érdeklődésem is motivál ez ügyben, de fontosnak tartom bizonyos minimális civilizációs vívmányok megtartását. Ahogy mondja egy reklám „Ha áram van, minden van” , kivételesen nem marketing duma a rövid írás, ezért is fontos része a segédletemnek a villamos áram termelési lehetőségek kitárgyalása. Írásomban konkrét építési terveket fogok közölni, alkatrész leírással, tervekkel, beszerezhetőséggel, aktuális árakkal, stb. Élelmezéssel is egy nagy részt kívánok foglalkozni, részletesen kitárgyalva az elérhetőségeket, élelmiszerek fajtáit, fűszerek beszerezhetőségét, és nem legutolsó sorban pár receptet a nehéz időkre. Sok közhelyet fogok elpufogtatni, remélem lesz pár hasznavehető információ is…

Friss topikok

  • Furiae: @Idő Végső: Fú, gyerek, te nagyon nem fogtad, hogy BlackVoid segítő céllal írt... a cikk szerzőjév... (2022.01.09. 01:35) „Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet
  • Furiae: Olyan jó lenne hallani a fejleményeiről, tanulságairól így 10 év távlatából. Ha megengeded a tegez... (2022.01.07. 20:05) Minden kezdet nehéz
  • Berkes Klaudia: Sziasztok! A LED szalagoknál,amint nemrég vettem észrevettem valamit. A szalagok elég hosszúak, m... (2020.12.04. 14:23) LED-es világítástechnika I.
  • eXi: Hello, hogy, hogy nem napelemes akkutoltobol irom a szakdolgozatomat és biza éppen ilyen Dunasola... (2012.04.25. 21:18) Ha áram van, minden van II.
  • iható víz: Nekünk a fordított ozmózis elvén működő gép jött be ásványi anyag visszapótlóval. Igaz, többen mon... (2011.08.09. 16:02) Tiszta ivóvíz

Linkblog

Minden kezdet nehéz

2008.08.06. 01:54 Felkészülés

Felkészülés a peak oilra
 
 
 

 

Minden kezdet nehéz

Blogolást azért kezdtem el , mert úgy éreztem szükségem van egy gondolat rendező helyre. Magamnak is jó, mert át tudom gondolni, mit és hogyan csináljak, de ezek az információk másoknak is értékesek lehetnek, ezért teszem közzé. Miért is írom le mindezt? Szükségesnek érzem elmondani miért is kezdtem bele és miért írok.

Személyemmel kapcsolatos részletekből nem fogok sokat elárulni, jövőben se fogom. Ha valaki csöpögős drámát és érzelmeket akar olvasni, már most tovább léphet, nem ez a célja a blognak. Lényegében 1 dolog inspirálta az egészet, maga a peak oil jelenség. Ezt szeretném kicsit megvilágítani, hogy érthetővé váljon a hóbortosságom.

 

Magára a fogalomra nem akarok túl sok időt pazarolni, rengeteg forrás elérhető a témában pl itt:

 
 

Sajnos az eredeti indító kilépett a csapatból, kár érte, mert nagy tudású és hozzáértő ember volt.

 
 

Indexes fórum kicsit laposka mostanság, de majd beindul ha drágább lesz az olaj.

 
 
 

Angol nyelvű oldal, ebből én is csak szemezgetek, mert az angolomon van még mit csiszolni… Utolsó link magáért beszél:

 
 
Többit rábízom az olvasókra, Google a te barátod is :)
 

            Online gazdasági napilapok egy részét is lehet olvasgatni, de az az igazság, hogy szakmai kérdésekben néha nagyot tudnak tévedni. Villamos területen vagyok jártas, ezért erre különösen felfigyelek. Tipikus hiba pl, hogy energiát kW-ban adják meg( ez csak teljesítmény, energia kWh), vagy mai napig keverik a napelem és napkollektor fogalmát, erre jó példa volt az egyik esti TV2-es hortobágyi spot, ami lényegében mini sziget üzemben működő általuk napkollektoros rendszernek mondott valamiről szólt… Kivert a frász mikor végignéztem, igaz tájékoztatás a „Isten adta népnek”. Mondanom se kell, ismerem a beruházót és ők csak napelemekkel foglalkoznak, „ okos” szerkesztő nagyot tévedett, kollektorral max melegvizet lehet csinálni. Egy szabályom van a hírekkel kapcsolatban, lehetőleg több forrásból olvassam, halljam, nézzem. Online média saját természete miatt lényegesen gyorsabb, ezért ezt szoktam előnyben részesíteni, többi már csak sallang. Rádiók, TV-k egy része online sajtótermékekből dolgozik, akkor minek nézzem? Ezért nézek ritkán kerTV-n híreket. Nyitottnak kell lenni témában a hír úgy is megtalál…

 

            Magát a peak oil fogalmát könnyű megérteni, egyszer elfogy úgy is, annál inkább nehezebb megérteni a következményeit. Sok részletét én se látom át, de megértettem a jelentőségét. Elcsépelt közhely, hogy az olaj mozgat mindent, mondhatjuk, hogy a világ vérkeringése és vére az olaj. Mi történik, ha kevesebb van belőle? Lásd a világ kitermelését:

 
 

Jobb szélső sort kell nézni, éves bontásban benne van 1960-ig visszamenőleg az olajtermelés a világon országonként lebontva.

Ahogy lenni szokott kicsit gyöngélkedünk, ha nincs elég forrásunk. Kisebb olaj kitermelési esést túl lehet élni, de mi van ha le kell szoknunk róla? Kicsit emlékeztet az alkoholista és az alkohol esetére. Fogyasztjuk eszetlenül, de tudjuk hogy rossz. Nehéz leszokni róla, mert elmarad a delírium(nyugati kényelem). Ha nincs meg a napi adag, egyből agresszíven meg karajuk szerezni(Grúzia, Irak, Nigéria), ha netalán nincs semmi, akkor eszetlen dolgokra vagyunk képesek. Kijózanodás az elvonás közben(peak oil) gyötrelmes, nehéz, és sok mindent fel kell adunk( pazarló olajfelhasználás). Mindenhol belebotlunk akármerre is fordulunk(mezőgazdaság, közlekedés, légi közlekedés, villamos áram, fűtés). Mindent átsző és nehéz tőle szabadulni.

 

            Feltettem magamnak egy kérdést, tudok kevesebb olaj nélkül élni? Már az ötlet kibontásakor beleütköztem sok problémába. Szó szerint mindennek köze van , vagy áttételesen köze van az olajhoz. Nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy egy drasztikus áremelkedés mit eredményezhet. Társadalmi és szociális rendszerek bukhatnak meg az olaj hiánya vagy drágasága miatt. Ma Magyarországon a gáz árán meg tud bukni egy kormány(olaj árához van kötve a gáz ára), rendkívül rossz politikai előélete van a gáznak, ezért különösen nagy gond lesz a közeljövőben az égbe szökő gázárak, nem lehet örökké eltolni és államilag dotálni… Nem is jutottam túl messzire, de már az elején durva pofonokat kaptam. Lehetne tovább bontogatni a kérdést, de annyira összetett, hogy erre lehetne külön blogot is nyitni… Így lett meg az inspiráció, felkészülés a szép új világunknak végére.

 

Célom az volt, hogy egyfajta minimál szintet fent tudjak tartani, főleg technikai értelemben és az átmenet közben élelmezésben is. Felkészülést azért is kezdtem el, mert nyugodtan és kevés erőforrásból ma még megoldható sok minden. Nehezebb időkben értéktelen lesz a 6 literes SUV, viszont a feltölthető zseblámpa és fél kilő rizs annál többet fog érni. Mai értékek pontosan fordítva vannak. Ezért is indult el bennem egy késztetés, hogy megoldjam a jövőben felmerülő problémákat, és ezért írom ezt a blogot.

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilagunknakvege.blog.hu/api/trackback/id/tr86602802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaladterapia budapest 2009.02.10. 00:56:45

Itt is hagy jelezzem, hogy nagyon hasznos dolgokat tartalmaz a blog, bátorítom a minél több postot. Már ha idő engedi. :)

Furiae 2022.01.07. 20:05:31

Olyan jó lenne hallani a fejleményeiről, tanulságairól így 10 év távlatából. Ha megengeded a tegezést... Ami kesik nem múlik, a múlt havi államilag rögzített gázár gyönyörűen illeszkedik e blog narratívájába... Folytathatnád! Mit változtattál 10 ev alatt? Mit fejlesztettél?
süti beállítások módosítása